Particulier en regulier hoger onderwijs

Particulier en regulier hoger onderwijs

Door de staat betaald onderwijs heet publiek, of bekostigd onderwijs. Niet-publiek onderwijs wordt particulier onderwijs genoemd.

Wie volgen er hoger onderwijs?

Bij publiek onderwijs gaat het vooral om jonge mensen die vrijwel de hele week overdag een opleiding volgen. In het HBO volgen meer dan 400.000 studenten onderwijs. Het aantal studenten op de universiteit ligt rond de 250.000. Particulier onderwijs wordt meestal door volwassen gevolgd die al een opleiding achter de rug hebben.

Controle op kwaliteit

Publiek onderwijs: De controle op de kwaliteit van publiek hoger onderwijs ligt bij de staat. De staat heeft de controle meestal uitbesteed aan de NVAO.  Bij particulier onderwijs verloopt de controle op examens en onderwijs anders. Over de kwaliteitsverschil tussen particulier en publiek hoger onderwijs wordt veel geschreven. Door de staat georganiseerd onderwijs betekent lang niet altijd dat het onderwijs ook goed is (denk maar aan de jarenlang slepende InHolland-affaire)

Particulier onderwijs: In Nederland mag iedereen een particulier opleidingsinstituut oprichten. Het is belangrijk eerst na te gaan waar je je studie wilt gaan volgen. Betere en solide particuliere opleidingsinstituten zijn aangesloten bij het NRTO. NRTO zorgt er voor dat haar leden zich aan de afgesproken regels houden. Verder heeft NRTO ook een eigen keurmerk waar alleen excellente opleiders aan voldoen. De belangrijkste particuliere opleiders zoals NCOI, IPD en LOI beschikken al jaren over het NRTO-keurmerk.

Opleiders die niet beschikken over het NRTO-kenmerk hoeven overigens niet slecht te zijn (maar als ze wel slecht werk leveren staat de consument vrijwel met lege handen).

Voor en nadelen van publiek- en particulier onderwijs

Bij het publiek onderwijs werkt men meestal vast personeel. Particuliere opleiders werken meestal met ingehuurde krachten  (ZZP-ers) voor de klas. Een ZZP-er die niet goed functioneert krijgt meestal geen andere opdrachten meer. Een slechte docent in het publieke hoger onderwijs blijft soms jarenlang  schade toebrengen aan studenten.

Particuliere opleiders zijn in de regel wendbaar en passen continu het onderwijsprogramma aan.

Studiefinanciering niet altijd nodig

Bij studiefinanciering wordt een belangrijk deel van de studiekosten door de overheid vergoed. Studiefinanciering is vrijwel alleen mogelijk als er veel uren in de week wordt lesgegeven. Omdat bij het particulier onderwijs in minder tijd een vergelijkbaar diploma kan worden behaald is studiefinanciering daar meestal onmogelijk.

Kosten van onderwijs

Het verschil in kosten tussen particulier- en publiekonderwijs is lastig inzichtelijk te maken. Bij publiek onderwijs kan als prijzig worden gezien omdat er naast de studie geen tijd meer is om nog inkomen te verwerven. Particulier onderwijs is zo opgezet dat er naast de bestaande baan ook kan worden gestudeerd.

Al met al is het voor de aankomende student maar lastig om tot een goede keuze te komen.