Administratief Onderwijs

Administratief Onderwijs

Het onderwijs in de administratie is, net zoals de administratie zelf, erg oud. De administratie van financiële gegevens is bijna net zo oud als het schrift zelf. De meeste kleitabletten die zijn gevonden uit de Soemerische tijd hebben betrekking op de handel. Administratie en handel zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Het is om twee redenen belangrijk om een goede boekhouding te voeren:

Ten eerste is het belangrijk om te zien hoe een onderneming er voor staat. Is een bedrijf bijvoorbeeld  in staat om alle schulden nu en in de toekomst te betalen? Een goede administratie verschaft duidelijkheid over dit soort vragen.

Ten tweede eist de overheid een bepaalde manier van boekhouden om belasting te kunnen heffen. Straffen op een onvolledige of onjuiste boekhouding zijn fors. Indien helemaal niets, of slechts een gedeelte van de inkomsten wordt opgegeven is er sprake van zwart geld. Een grijze boekhouding of grijs geld betekent dat de boekhouding weliswaar bestaat maar dat de herkomst van de gelden onduidelijk is.

Er is een verband tussen de belastingdruk en de hoeveelheid zwart geld in een economie. In de regel is het zo dat als de belastingdruk hoog is burgers hiervoor steeds meer begrip hebben. Hoe onredelijk overheden met de belastingdruk om kunnen gaat blijkt wel uit de affaire die Astrid Lindgren (schrijfster van Pipi Langkous) had met de Zweedse belastingdienst die op een gegeven moment maar liefst 102% belasting oplegde aan haar burgers. De belastingdruk lag hoger dan de opgegeven inkomsten. (Dit kon gebeuren omdat Olaf Palme er destijds vanuit ging dat rijke mensen altijd wel een deel van hun inkomen niet opgaven).

Het werk van Lindgren Pomperipossa i Monismanien maakte een einde aan het socialistische bewind van de later vermoorde Olaf Palme.

In Nederland is de discussie over een te hoge belastingdruk altijd actueel:

Vanuit regeringen is bijna altijd een jaarlijkse stortvloed aan wetswijzigingen en regels over belastingen om de al maar stijgende uitgaven te kunnen blijven betalen.

Bedrijven en mensen die het beste thuis zijn in de belastingregelgeving weten de regels zo naar hun hand te zetten dat ze netto het meeste overhouden. Lager geschoolden betalen relatief dan ook erg veel belastingen in Nederland. Mensen met een minimumloon worden door de Nederlandse staat op een flink belasting getrakteerd en missen in de regel de aftrekposten waarover mensen met een hoger inkomen meestal wel beschikken.

Dat de belastingdienst er bepaald niet lijkt te zijn voor de kwetsbare mensen blijkt wel uit het huidige Toeslagendrama.

Het is dan ook geen wonder dat er veel behoefte is aan mensen die goed kunnen administreren. Voor registeraccountants en gewone accountants wordt door ondernemers en vermogende burgers zeer veel geld betaald. Aan gewone boekhouders is tegenwoordig veel minder vraag door de toegenomen administratieve software (en boekhoudapps). De markt heeft vooral veel behoefte aan mensen die iets meer kunnen uitleggen over de wereld “achter de cijfers”.

De arbeidsmarkt voor hoger opgeleide financials (bachelor of master) is extreem goed. Minder bekend is dat mensen met een opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) ook zeer snel een baan vinden en ook nog eens goed betaald krijgen. De tijd om een MBA-diploma is veel minder dan die van een volledig Bachelor opleiding. De meeste studenten zijn een jaar in deeltijd kwijt om het MBA-diploma te behalen. Mensen met een MBA-diploma gecombineerd met een lager diploma op loonadministratief gebied zijn zo mogelijk nog aantrekkelijker voor werkgevers.

Studeren?

Masteropleidingen

De beste naam voor administratief in Nederland is die van de Erasmus Universiteit. De opleiding is uitgebreid en wordt internationaal zeer hoog aangeschreven. Het diploma is niet voor iedereen weggelegd omdat er vrij hoge eisen aan haar studenten worden gesteld (zowel qua hoeveelheid stof als moeilijkheidsgraad van de stof).

Bacheloropleidingen

Er bestaan tientallen administratieve bacheloropleidingen in Nederland. Er is geen duidelijke beste hoge school vandaar dat we hier geen echt goede uitspraak over willen doen. Saxion Hoge school is een van de vele aanbieders.

MBA-diploma’s (MBO+)

IPD verzorgt al meer dan dertig jaar opleidingen voor het MBA-diploma. Studenten volgen dan een dag of avond in de week onderwijs in een kleine opleidingsgroep. Bijzonder aan IPD is dat ze veel (gratis) examentrainingen verzorgen waardoor de leerlingen de eindstreep behalen.